В Червоному морі через влучання снаряду, випущеного з контрольованого повстанцями Ємену, загорілося вантажне судно Al Jasrah під прапором Ліберії.

Про це пише ЦТС з посиланням на АP News.

Снаряд влучив у лівий борт судна та спричинив пожежу на палубі. Крім того, через удар випав за борт один контейнер.

Управителем судна є німецька компанія Hapag Lloyd, яка наразі відмовилася від коментарів.

Відділ морської торгівлі Британських військ Сполученого Королівства, який стежить за морськими шляхами на Близькому Сході, також визнав напад, та закликав інші судна бути обережними. Зазначається, що постраждалих внаслідок пожежі немає.

Ці атаки є відповіддю на війну Ізраїлю та ХАМАС і потужний повітряно-наземний наступ, спрямований на сектор Газа.

Єменські повстанці-хусити взяли на себе відповідальність за серію ракетних обстрілів суден останніми днями, що вплинуло на маршрути світової торгівлі, які пролягають через Червоне море та стратегічну протоку Баб-ель-Мандеб.

Вчора, 14 грудня, хусити випустили балістичну ракету, яка не потрапила в контейнеровоз, що прямував через Баб-ель-Мандебську протоку.

Днями біля узбережжя Ємену був атакований ракетою танкер Strinda під прапором Норвегії. Інцидент стався 11 грудня 2023 року, коли судно слідувало курсом через Баб-ель-Мандебську протоку, що відокремлює Східну Африку від Аравійського півострова. Танкер був атакований протикорабельною крилатою ракетою, запущеною з району Ємену.

Нагадаємо, ЦТС писав, що транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці. Деякі компанії намагаються взагалі не відправляти судна до регіону, натомість обираючи маршрут навколо Африки, що збільшує час у дорозі приблизно на два тижні та підвищує обсяг шкідливих викидів.

Ризики для судноплавства в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, через яку проходить близько 10% світових морських постачань нафти, зросли на тлі війни Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС. Єменські хусити висловили свою підтримку палестинцям і атакують судна у протоці.