Транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці, повідомляє S&P Global Commodity Insights з посиланням на джерела в галузі, пише ЦТС.

Деякі компанії намагаються взагалі не відправляти судна до регіону, натомість обираючи маршрут навколо Африки, що збільшує час у дорозі приблизно на два тижні та підвищує обсяг шкідливих викидів, зазначив генеральний секретар галузевої групи Baltic and International Maritime Council Девід Луслі.

Ризики для судноплавства в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці, через яку проходить близько 10% світових морських постачань нафти, зросли на тлі війни Ізраїлю з угрупуванням ХАМАС. Єменські хусити висловили свою підтримку палестинцям і неодноразово атакували судна у протоці.

Це спричинило зростання вартості фрахту танкерів у регіоні, а також цін на страховку суден.

"Напади є кричущим порушенням міжнародного та морського права з боку воєнізованих формувань в Ємені, - йдеться у заяві Міжнародної палати судноплавства. - Палата твердо переконана, що добре розвинена структура морської безпеки в регіоні має як і раніше максимально використовуватися для того, щоб суди та їх екіпажі не ставали жертвами такої агресії".