США запровадили перші санкції за порушення граничної ціни на російську нафту, запровадженої Великою сімкою 10 місяців тому, наклавши санкції на дві фірми та два судна.

Про це пише ЦТС з посиланням на Splash.

Зокрема, Міністерство фінансів США наклало санкції на компанію Lumber Marine, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах та турецьку компанію Ice Pearl Navigation Corp.

G7 та Австралія в свою чергу розповіли про заходи, вжиті для забезпечення обмеження цін на російську нафту та продукти, що транспортуються морем, а також видали рекомендації щодо безпеки на морі для посилення відповідності обмеженням цін, закликаючи всі судна шукати відповідну капіталізовану страховку P&I, а також гарантувати, що вони класифіковані провідними товариствами.

Власники танкерів також були попереджені про необхідність відповідально використовувати системи автоматичної ідентифікації, уникаючи перевалки "борт-борт" (STS).

Усю судноплавну галузь закликали до посилених перевірок, щоб уникнути роботи з так званим тіньовим флотом.

Також зазначається, що французький міністр фінансів Бруно Ле Мер заявив, що в обмеженні цін на нафту з’явилися "лазівки", які країни G7 повинні закрити.

Нагадаємо, ЦТС писав, що керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко ще в червні відзначав, що деякі танкери з російською нафтою заходять до портів ЄС напряму в обхід будь-яких обмежень, запроваджених Євросоюзом. Крім того, судна, чиї власники зареєстровані в ЄС, зокрема в Греції, продовжують брати активну участь в перевезеннях російської сирої нафти з Чорного моря.

"Про "тіньовий флот" - не звертайте уваги на слова. Це лише означає, що (крім США) поважні, потужні країни з величезними можливостями за весь цей час не створили органів контролю за дотриманням власних санкційних рішень... (і не тільки щодо нафти)", - підкреслив тоді експерт.