Перший у світі ро-ро ракетоносій на вітрилах, що отримав назву Canopée, зданий в експлуатацію і готовий приступити до роботи на користь замовника - французької аерокосмічної компанії ArianeGroup.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Унікальне судно призначене для транспортування компонентів ракети-носія Ariane 6 з Європи у Французьку Гвіану.

Судно, яке працюватиме під прапором Франції, збудувала компанія Alizés, спільне підприємство Jifmar та Zéphyr & Borée, на верфі Neptune Shipyard у Польщі.

Canopée було спроектовано компанією VPLP Design з урахуванням спеціалізації ArianeGroup, яка виконує космічну програму, що фінансується Європейським космічним агентством, у порту Паріакабо міста Куру у Французькій Гвіані.

Судно здатне перевозити вантаж по мілководній річці Куру і відповідає вимогам та обмеженням порту.

Довжина судна становить 121 м, ширина - 23 м. Надбудова розташована в носовій частині, палуба в кормовій частині відкрита і має високі огорожі для забезпечення збереження вантажу.

Гібридна пропульсивна установка включає чотири вітрила жорсткої конструкції Oceanwing, розроблені Ayro. Висота складаних вітрил - 30 м, загальна площа їхньої поверхні - 1452 кв. м. Використання вітрил на додаток до основної силової установки дозволяє скоротити споживання бункера та атмосферні викиди від 15% до 40%.

Очікується, що Canopée буде виконувати до 12 рейсів на рік в рамках 15-річної угоди з ArianeGroup про поставку компонентів для космічної програми.

canopee_render_00_800