Туреччина розраховує, що вдасться уникнути кризи з боку рф у питанні продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Як пише ЦТС з посиланням на NV, про це напередодні заявив прессекретар Партії справедливості і розвитку Омер Челік.

"Я не думаю, що в ритмі турецько-російських відносин буде якийсь негатив. Зернова угода зазнала невеликої турбулентності, але потім повернулася на правильний шлях", - сказав Челік.

Він додав, що Туреччина помітила, що Путін, як і Ердоган стурбовані з приводу питання зернової угоди.

"Існує бажання не погіршувати ситуацію з голодом у бідних країнах. У будь-якому разі, я не очікую кризи. Я думаю, що буде контакт між нашим президентом і паном Путіним з цього питання", - резюмував речник турецької Партії справедливості і розвитку.

Між тим, в самій росії, яка обмежила вільне судноплавство в Чорному морі, заблокувавши українські порти, продовжують наполягати, що для продовження зернової угоди мають бути виконані неправомірні вимоги рф. Зокрема, Путін напередодні заявив, що рф припинить участь у зерновій угоді, якщо не будуть виконаній російські умови щодо "логістики, страхування, руху грошей".

"Нам зараз кажуть, ви вкотре погодитеся, а ми таки виконаємо дані вам обіцянки. Ми подумаємо. Ще кілька днів є. Ми подумаємо, як вчинити", - сказав президент країни-агресора.

Раніше повідомлялося, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував росії продовжити зернову угоду в обмін на підключення дочірньої компанії російського сільськогосподарського банку до міжнародної платіжної системи Swift.

Між тим, в МЗС України висловлювали думку, що заради продовження Чорноморської зернової ініціативи не варто йти на будь-які поступки рф й дозволяти підсанкційному російському банку відновити зв’язок із глобальною фінансовою мережею.

"З одного боку - будь-які можливості для агроекспорту - це добре. З іншого - йти на поступки шантажисту, це спонукати його до шантажу далі. Це ж відома аксіома: шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто придумує нові приводи для шантажу", - вважає Ольга Трофімцева, посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень.