Європейський Союз не повинен заради продовження Чорноморської зернової ініціативи йти на будь-які поступки рф й дозволяти підсанкційному російському банку відновити зв’язок із глобальною фінансовою мережею.

Як пише ЦТС з посиланням на Порти України, таку думку висловила посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координатор Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева.

"За інформацією видання Financial Times, Євросоюз думає піти на поступки рашці  (рф) і запропонувати варіант для їхнього "Россєльхозбанка" (створення якогось філіалу, наприклад, який можна буде підключити до SWIFT), щоб якось посприяти подовженню зернової угоди. З одного боку - будь-які можливості для агроекспорту - це добре. З іншого - йти на поступки шантажисту, це спонукати його до шантажу далі. Це ж відома аксіома: шантажист не зупиняється, якщо ти виконуєш його вимоги. Він просто придумує нові приводи для шантажу", - написала Ольга Трофімцева в Telegram.

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз розглядає можливість дозволити російському підсанкційному банку створити дочірню компанію, яка знову зможе підключитися до міжнародної міжбанківської системи передавання інформації та здійснення платежів Swift.

Також напередодні, 4 липня, МЗС росії заявило, що "підстав для подальшого продовження "чорноморської ініціативи", яка закінчується 17 липня, немає".