Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував російському диктатору Володимиру Путіну продовжити зернову угоду в обмін на підключення дочірньої компанії російського сільськогосподарського банку до міжнародної платіжної системи Swift, повідомляє Reuters, посилаючись  на власні джерела.

Про це пише ЦТС з посиланням на New Voice.

Повідомляється, що у вівторок, 11 липня, Гутерреш надіслав Путіну листа із пропозицією шляхів для сприяння російському експорту продовольства та добрив і забезпечення продовження чорноморських поставок українського зерна.

"Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові транзакції через російський сільськогосподарський банк, що викликає серйозне занепокоєння з боку рф, і водночас забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море", - сказав речник ООН Стефан Дюжаррік.

Він не надав жодних подробиць щодо пропозиції, але додав, що Гутерреш співпрацює з усіма зацікавленими сторонами з цього питання та готовий продовжити обговорення своєї пропозиції з росією.

Гутерреш запропонував Путіну дати дозвіл на продовження зернової угоди на кілька місяців, даючи ЄС час підключити дочірню компанію "Россільгоспбанку" до Swift.

Нагадаємо, ЦТС писав, що раніше Європейський Союз розглядав можливість дозволити російському підсанкційному банку створити дочірню компанію, яка знову зможе підключитися до міжнародної міжбанківської системи передавання інформації та здійснення платежів Swift. Після цього росія повторила вимогу повторно підключити "Россельхозбанк" до глобальної платіжної системи Swift, щоб запобігти зриву зернової угоди, і заявила, що не прийме компромісну пропозицію.

У відповідь посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координатор Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева висловила думку, що Європейський Союз не повинен заради продовження Чорноморської зернової ініціативи йти на будь-які поступки рф й дозволяти підсанкційному російському банку відновити зв’язок із глобальною фінансовою мережею.