Росія повторила вимогу повторно підключити "Россельхозбанк" до глобальної платіжної системи Swift, щоб запобігти зриву зернової угоди, і заявила, що не прийме компромісну пропозицію.

Про це пише ЦТС з посиланням на Latifundist.

Оскільки до закінчення терміну дії зернової угоди залишилося 12 днів, Москва заявила, що не досягла прогресу щодо жодної з її ключових вимог, включаючи банківське питання.

У понеділок з'явилася інформація, що Європейський Союз розглядає пропозицію дозволити російському "Россельхозбанку" створити дочірню компанію, яка могла б підключитися до SWIFT.

Але прес-секретар російського МЗС Марія Захарова відкинула цю ідею як "навмисно непрацездатну", заявивши, що на створення такого підрозділу знадобиться багато місяців і ще три місяці - на підключення до Swift.

Вона також відхилила спробу ООН створити альтернативний платіжний канал між "Россельхозбанком" і американським банком JP Morgan (JPM.N). "Реальної заміни Swift немає і бути не може", - заявила Захарова.

Посол Великої Британії в ООН Барбара Вудворд заявила в понеділок, що вона не впевнена, що зернова угода буде продовжена. "ООН робить усе можливе, і ми зробимо все можливе. Ми вже дуже тісно співпрацювали з лондонським Сіті, щоб запровадити дуже складну систему оплати за зерно, щоб зернова угода працювала", - сказала Вудворд.

Нагадаємо, що днями посол Міністерства закордонних справ України з особливих доручень, координатор Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева висловила думку, що Європейський Союз не повинен заради продовження Чорноморської зернової ініціативи йти на будь-які поступки рф й дозволяти підсанкційному російському банку відновити зв’язок із глобальною фінансовою мережею.