ЄС закликав до повного поновлення операцій в рамках Чорноморської зернової ініціативи

Новини 553 перегляди
Facebook0 Twitter

Глави держав та урядів країн-членів ЄС вкотре зауважили, що рф продовжує використовувати продовольство як зброю.

Глави держав та урядів країн-членів ЄС, які зустрілися сьогодні у Брюсселі в форматі Європейської Ради, висловили глибоке занепокоєння уповільненням імплементації Чорноморської зернової ініціативи та зауважили, що росія продовжує використовувати продовольство як зброю.

Про це пише ЦТС з посиланням на Укрінформ

"Росія продовжує перетворювати продовольство на зброю, та підриває, таким чином, глобальну продовольчу безпеку. Європейська рада глибоко занепокоєна триваючим уповільненням імплементації Чорноморської зернової ініціативи, та закликає до повного поновлення операцій в її рамках. Коридори солідарності ЄС залишаються важливим інструментом у підтриманні глобальної продовольчої безпеки", - йдеться в резолюції саміту ЄС, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

29-30 червня у Брюсселі відбувається черговий саміт ЄС, який першим питанням розглянув ситуацію в Україні та допомогу ЄС у дотриманні її права на самооборону проти російської агресії.

Нагадаємо, ЦТС писав, що в МЗС України висловили впевненість, що в липні рф вийде з зернової угоди. Раніше заступник очільника МЗС росії Сергій Вершинін заявив, що 18 липня стане часом завершення зернової угоди. При цьому він наголосив, що дипломатичне відомство країни-агресора не виключає нових контактів з ООН щодо вивезення зерна.

Напередодні заяви Вершиніна, речник президента рф Дмитро Пєсков заявив, що шансів на продовження Чорноморської зернової ініціативи немає.

Зауважимо, що в останні місяці російська сторона максимально саботує роботу зернового коридору, а з початку квітня пропуск суден до портів Великої Одеси або повністю зупинявся, або здійснювалися поодинокі перевірки суден.

В травні кількість суднозаходів до портів Великої Одеси склала лише 40. В цей же час чорноморські порти рф прийняли в квітні і травні 1059 і 1184 суден відповідно.

Читайте також Час покінчити з російським піратством у Чорному морі 

Наверх