Група терміналів ТІС має намір найближчим часом оскаржити в суді наказ Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 14 березня 2023 року № 148 "Про внесення змін до Порядку справляння та розмірів ставок портових зборів", який скасував норми, що дозволяли приватним компаніям отримувати половину портових зборів в морському порту Південний.

Як пише ЦТС, про це сказано в сьогоднішній заяві компанії.

"Ми вважаємо скасування норм наказу про розщеплення корабельних зборів необгрунтованим, незаконним та шкідливим для стратегічної галузі економіки. Нехтування інтересами приватних інвесторів дискредитує будь-які зусилля щодо залучення капіталу в Україну", - заявляють в ТІС.

В компанії додали, що частку корабельного збору, яку вона законно отримувала кілька років, накопичувалась на цільовому рахунку для підтримання глибин у робочому та безпечному для судноплавства стані.

"Глибини створено нашим коштом - із 1,5 метра до 15 метрів - що відкрило великим суднам доступ у Лиман та забезпечило державі додатково понад 245 млн дол. надходжень у вигляді портових зборів. Приватні інвестори створили точку прибутковості для держави, та справедливо розраховували принаймні на розподіл витрат на підтримання глибин", - пояснили в ТІС.

"Ми маємо намір звернутися до суду для оскарження небезпечного рішення, яке на довгі роки закриє Україні будь-які можливості залучення іноземних інвесторів", - резюмували в ТІС.

Нагадаємо, що 22 лютого НАБУ і САП повідомили ексміністру інфраструктури України Андрію Пивоварському і його колишньому першому заступнику про підозру у зловживаннях, через які держава нібито зазнала збитків на понад 30 млн доларів. "За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником (на той час також головою Тарифної ради Мінінфраструктури) забезпечили прийняття наказу, за яким портовий збір із суден в морському порту Південний разом із ДП АМПУ почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі", - заявили в НАБУ. Пивоварський тоді наголосив, що будь-які обвинувачення у його бік у вчиненні кримінального правопорушення є надуманими та безпідставними.