На розмінування акваторій українських морських портів з використанням сучасних дронів може знадобитися близько 10 днів.

Як передає ЦТС з посиланням на Elevatorist, про це в інтерв'ю LB live розповів співвласник ТІС Андрій Ставніцер.

"На розмінування українських портів потрібно приблизно 10 днів. Зараз техніка зробила великий крок в цьому питанні. Існує 2 види дронів, які це роблять…

Є повітряні дрони, які літають. Такий дрон схожий на вертоліт, досить великий. Він літає в певному квадраті, сканує територію на присутність відірваних і плавучих мін, знаходить, ідентифікує, й туди виїжджає катер із саперами. Такі дрони сьогодні використовує Туреччина, Румунія... Є морські дрони, які плавають. Вони шукають міни, що знаходяться на певній глибині", - пояснив Ставніцер.

"Якщо говорити про українські міни, то існує карта замінувань, і я впевнений, що наші військові можуть за тиждень зачистити коридор", - додав він.

Разом з тим він відзначив, що проблема розблокування українських портів первинно лежить в площині вирішення дипломатичним шляхом.

"На жаль, наша проблематика не має військового вирішення, тому що торгове судноплавство - це не військовий флот. Це екіпажі, суднові агенти, навігація, - щось схоже на авіацію, але повільне, та більшого розміру. Я до того кажу, що жодна страхова не випустить ці судна у плавання без якихось домовленостей. На мій погляд, сьогодні ця домовленість може бути тільки через ООН, через якийсь гуманітарний коридор. Можливо, й справді під охороною військових суден, якщо це необхідно, і, швидше за все, турецьких", - висловив думку співвласник ТІС.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України заявили, що наразі відсутні домовленості щодо розблокування українських портів між Україною, Туреччиною та росією. В той же час будь-які домовленості, які не враховують інтереси України, будуть відкинуті.