26 квітня 2023 року набув чинності наказ Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 14 березня 2023 року № 148 "Про внесення змін до Порядку справляння та розмірів ставок портових зборів", погоджений Кабінетом міністрів України. Документ скасовує норми, що дозволяли приватним компаніям отримувати половину портових зборів в морському порту Південний внаслідок чого, за твердженням НАБУ, ДП "АМПУ" у період з 2015 по 2021 роки зазнало збитків на понад 43 млн доларів.

Про це пише ЦТС з посиланням на інформацію НАБУ.

Йдеться про скасування норм наказу Мінінфраструктури № 316 від 27.05.2013 року, внесених наказом Мінінфраструктури № 281 від 24.07.2015 року.

Відповідно до нього ДП "АМПУ" отримувало половину портових зборів у порту Південний.

Нагадаємо, що 22 лютого НАБУ і САП повідомили ексміністру інфраструктури України Андрію Пивоварському і його колишньому першому заступнику про підозру у зловживаннях, через які держава зазнала збитків на понад 30 млн доларів. "За даними слідства, у липні 2015 року тогочасний міністр спільно зі своїм заступником (на той час також головою Тарифної ради Мінінфраструктури) забезпечили прийняття наказу, за яким портовий збір із суден в морському порту Південний разом із ДП АМПУ почали стягувати й приватні компанії (у пропорції 50:50). Тоді як за законом стягнення такого збору є виключною прерогативою ДП як користувача акваторії порту, що належить державі", - заявили в НАБУ. Пивоварський тоді наголосив, що будь-які обвинувачення у його бік у вчиненні кримінального правопорушення є надуманими та безпідставними.

Відзначимо, що Андрій Пивоварський - не перший ексміністр інфраструктури, якого НАБУ і САП намагаються звинуватити у нібито завданні шкоди державі через портові збори. В 2020 році ці ж органи повідомили про підозру ексміністру Володимиру Омеляну. Тоді фігурувала цифра у 30 млн грн, нібито недоотриманих держбюджетом через зниження портових зборів на 20%. Хоча це рішення було направлене на зниження тиску на бізнес, адже високі портові збори робили неконкурентними українські порти. В жовтні 2021 року ВАКС виправдав Омеляна.