В лютому та березні поточного року фіксується скорочення кількості порушень ембарго ЄС на імпорт російської сирої нафти морським шляхом з портів Чорного моря.

Як пише ЦТС, про це інформує керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Він наводить дані, що якщо в січні таких порушень було 12, то в лютому їхня кількість скоротилася до 7, а в березні до 4 випадків.

За словами Клименка, в березні 2023 року, на відміну від двох попередніх місяців, не було доставки російської сирої нафти безпосередньо до портів країн ЄС. Поки залишається дещо зменшена кількість доставки нафти з Чорного моря на рейдову перевалку до Лаконійської затоки в Греції.

"На відміну від двох попередніх місяців, серед танкерів-порушників ембарго, лише 1 належить компанії, що зареєстрована в країні ЄС (Греції). В січні таких було 8, в лютому - 6", - говорить аналітик.

Згідно наведених даних, с початку поточного року обсяги експорту нафти з чорноморських портів рф до країн Європи в розрізі місяців виглядають наступним чином:

січень - 1 274 281 т;

лютий - 869 776 т;

березень (станом на 27 березня) - 476 449 т.

Раніше ЦТС повідомляв, що за останні місяці у Гібралтарській протоці поблизу Сеути (іспанський напівексклав, що межує з Марокко) різко зросла активність з перевалки в морі російської нафти і нафтопродуктів.

З 5 лютого почало діяти ембарго на морські постачання нафтопродуктів - бензину, дизеля, гасу, та мазуту - з рф до ЄС. Ліміт цін на них, запроваджений Євросоюзом та країнами G7, також набув чинності.