Включення українських залізничних напрямків до європейської мережу TEN-T дасть змогу отримати доступ до інструментів допомоги від ЄС. В рамках інтеграції до TEN-T в Україні до 2030 року планують реалізувати залізничні проекти на 4,5 млрд євро.

Як пише ЦТС, про це Інтерфакс-Україна розповіла директорка Команди підтримки реформ (RST) Мінвідновлення Ірина Кошель-Репневська.

"Україна не так давно в мережі TEN-T - з 2017 року. І в рамках цієї роботи є так званий інвестиційний індикативний план Європейської комісії розвитку TEN-T коридорів, який передбачає інвестиції, розвиток відповідних напрямків. В Україні планується реалізувати проекти розвитку в рамках мережі TEN-T до 2030 року на суму EUR4,5 млрд", - сказала співрозмовниця інформагентства.

Вона зазначила, що Єврокомісія внесла зміни до індикативних карт TEN-T, включивши до них українські залізничні шляхи. Зокрема, Північно-Балтійський коридор продовжено через Львів і Київ до Маріуполя; Балто-Чорноморський коридор продовжено через Львів, Чернівці (Румунію і Молдову) до Одеси; коридори Балтійське море - Адріатичне море і Рейн - Дунай проходитимуть через Львів, уточнила голова RST.

Також, вона нагадала, що Єврокомісія виключила з мережі TEN-T російські та білоруські маршрути, знизила статус маршрутів на території ЄС, які перебувають на стиках із цими країнами.

Відзначимо, що Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) розпочали роботу над підготовкою попереднього техніко-економічного обґрунтування розширення залізничної мережі стандарту 1435 мм на Україну і Молдову.

Читайте також ЄС розглядає можливість прокладання євроколії через західні регіони України