Національна поліція Албанії затримала в порту Дуррес танкер, який перевозив 22,5 тис. тонн нафти. Влада країни підозрює, що вантаж перевозиться з росії в обхід санкцій ЄС.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Судно вийшло з Азербайджану, а потім було завантажено нафтою в порту Каламата (Греція) з іншого судна.

"Була організована і триває поліцейська операція під кодовою назвою "Ембарго", в рамках якої було заблоковано судно під ліберійським прапором, яке перевозило 22 500 тонн нафти за підробленими документами, які мали переправитися контрабандним шляхом до Албанії", - сказано в повідомленні поліції.

Поліція підозрює, що "цю партію нафти вивезли з країн, на які діє нафтове ембарго, а саме з росії".

Також поліція вилучила судноплавну документацію, оскільки необхідні документи на нафту надані не були. 22 членів екіпажу затримано для подальших слідчих дій.

Назва танкера та ім'я власника не розкриваються.

ЦТС писав, що на початку лютого морська адміністрація Таррагони (Іспанія) відмовила в заході в порт судну Maersk Magellan, що перевозило дизельне паливо, ймовірно, російського походження. І це не перший випадок, коли Іспанія заборонила захід до портів суднам, вантажі на які надійшли з флоту під російським прапором. У квітні 2022 року морська влада Барселони відмовила в заході в порт судну Black Star під мальтійським прапором через те, що раніше воно провело операцію Ship-to-Ship із судном під російським прапором.

Нагадаємо, що квітні 2022 року ЄС погодив п'ятий пакет санкцій проти росії, яким, зокрема, забороняється російським суднам заходити до портів країн союзу. 

Нагадаємо, що з 5 грудня почала діяти заборона ЄС на надання послуг із транспортування російської нафти морським шляхом, а також її страхування, брокерські послуги та фінансування операцій. Попри це морський експорт сирої нафти рф, зокрема через чорноморські порти, за підсумками січня навіть має тенденцію до зростання.