Морська адміністрація Таррагони (Іспанія) відмовила в заході в порт судну Maersk Magellan, що перевозить дизельне паливо, ймовірно, російського походження, повідомили у Міністерстві транспорту Іспанії.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

У відомстві заборону пояснили тим, що вантаж, який перевозив Maersk Magellan, раніше був на судні Nobel, яке до 1 липня 2022 року ходило під прапором рф, а пізніше змінило його на камерунський.

"Міра прийнята відповідно до європейських правил, що забороняють доступ на територію ЄС будь-якому судну, зареєстрованому під російським прапором після 16 квітня 2022 року, а також російським судам, які перейшли на інший прапор після 24 лютого 2022 року", - йдеться у заяві.

Повідомляється, що Maersk Magellan провів операцію з перевалки дизельного палива Ship-to-Ship з судна Elephant у Середземному морі. У ході уточнень було виявлено сертифікат про походження товару, в якому йшлося про те, що він прибув з Nobel.

Це не перший випадок, коли Іспанія забороняє захід до портів судам, вантажі на які надійшли з флоту під російським прапором. У квітні 2022 року морська влада Барселони відмовила в заході в порт судну Black Star під мальтійським прапором через те, що раніше воно провело операцію Ship-to-Ship із судном під російським прапором.

У квітні 2022 року ЄС погодив п'ятий пакет санкцій проти росії, яким, зокрема, забороняється російським суднам заходити до портів країн союзу. 

Нагадаємо, що з 5 грудня почала діяти заборона ЄС на надання послуг із транспортування російської нафти морським шляхом, а також її страхування, брокерські послуги та фінансування операцій. Попри це морський експорт сирої нафти рф, зокрема через чорноморські порти, за підсумками січня навіть має тенденцію до зростання.