Сьогодні, 5 грудня, набирає чинності шостий пакет санкцій Євросоюзу по відношенню до рф. Як пише ЦТС, з цього дня забороняється надання послуг із транспортування російської нафти морським шляхом, а також її страхування, брокерські послуги та фінансування операцій.

Виняток може бути лише у разі, якщо нафта була продана за ціною не вище певної стелі. Аналогічну заборону вводять країни G7 (Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США).

"Як працюватиме обмеження ціни на російську нафту на рівні 60 дол. за баррель? - коментує професор Київської школи економіки (KSE) Олег Нів'євський. - Схема виглядає доволі просто (для імпортера). Купуєш нижче від 60 дол. за баррель - отримуєш послуги від компаній країн "Великої сімки", пов'язані із морською торгівлею (страхування, фінансування і т.д.). Наразі ці компанії контролюють 90% такого ринку. Причому це також створює виняток і заборони на морські послуги (в рамках пакету санкцій). Купуєш дорожче - шукай сервіс десь в іншій країні". 

"Наскільки це буде дієвим механізмом - не знаю. Думаю, що частково так, але також, думаю, що зросте і - чорний ринок, досвід із ембарго іранської нафти про це добре свідчить", - додав експерт. 

Також набуває чинності заборона надання прямо або опосередковано технічної допомоги, посередницьких послуг, а також фінансових послуг або фінансової допомоги, пов'язаної з транспортуванням, у тому числі шляхом перевалки з судна на судно (ship-to-ship), до третіх країн нафти або нафтопродуктів, вироблених в рф або вивезених звідти.

Разом з тим, як пише Інтерфакс, країнам ЄС з 5 грудня все ще дозволятиметься: закуповувати нафту, що постачається трубопроводом із росії, до того часу, поки Рада ЄС не прийме рішення про запровадження заборони; закуповувати нафту, якщо вона не є російською, а тільки вирушає з рф або проходить через неї транзитом. Офіційно прохання про продовження імпорту нафти трубопроводом "Дружба" озвучувала лише Угорщина.

Трубопровідним транспортом російська нафта також все ще надходить до Польщі, Німеччини, Чехії і Словаччини. Якщо постачання нафти трубопроводом з росії до країни ЄС, яка не має виходу до моря, переривається з причин, що не залежать від цієї держави, як виняток туди може бути направлена нафта з рф, що надійшла до ЄС морським шляхом.

Але ця нафта має призначатися тільки для даної країни. Отже, Угорщина потрапляє під такий виняток. До того ж міністр закордонних справ Угорщини, коментуючи затвердження ЄС граничної ціни на нафту, яка перевозиться з рф морем, заявив, що Будапешту вдалося домогтися винятку для себе.

Також до 5 грудня 2023 року (тобто ще рік) дозволено продавати нафтопродукти, вироблені з нафти, поставленої нафтопроводом, до Чехії та покупцям у Чехії. Така тимчасова міра буде скасована, якщо знайдуться альтернативні постачальники.

Також, за даними російських ЗМІ, Болгарія має право санкціонувати продовження морських постачань нафти з рф до грудня 2024 року, якщо відповідні угоди були укладені до 4 червня 2022 року. 

Читайте також Демарш росії щодо зернової угоди як шанс на переформатування українського морського експорту