Керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко повідомив, що зафіксовано першу "групову" спробу порушення ембарго Євросоюзу на морській імпорт сирої нафти з росії, пише ЦТС.

До Лаконської затоки у Греції прибули одразу 3 танкери з російською сирою нафтою.

За словами Клименка, перший грецький танкер TRIDENT HOPE вийшов з російського порту Тамань 9 грудня, при виході вказав порт призначення Сінгапур, при виході з Мармурового моря змінив порт призначення на Грецію, фактично прибув до Лаконської затоки 23 грудня. Другий грецький танкер SOVEREIGN вийшов з російського порту Туапсе 10 грудня, при виході вказав порт призначення Каламата, фактично прибув до Лаконської затоки 23 грудня. Третій грецький танкер ANAFI WARRIOR вийшов з російського порту Тамань 14 грудня, при виході вказав порт призначення Каламата, фактично прибув до Лаконської затоки 24 грудня.

"Таким чином, до територіальних вод та ексклюзивної економічної зони Греції, країни-члена ЄС, прибуло близько 270 000 тонн сирої нафти рф. З урахуванням того, що Лаконійська затока відома як місце рейдової перевалки нафти з борту на борт, можна припустити, що цю підсанкційну російську нафту буде перевантажено на інші танкери для доставки до країн ЄС", - зазначив він.

Всі 3 танкери-порушники мають судновласників з Греції.