31 жовтня чеський залізничний оператор České dráhy оголосив великий тендер на закупівлю 60 електропотягів.

Вартість тендеру оцінюється в 32 млрд крон, тобто 1,3 млрд євро, пише Rynek Kolejowy з посиланням на zdopravy.cz. Чеське видання зазначає, що дана закупівля стане найбільшим проектом оновлення рухомого складу в історії залізниць цієї країни.

Нові потяги отримають робочу назву EMU350 і прийматимуть на борт до 300 пасажирів. Згідно з вимогами, вони мають розвивати швидкість приблизно 200 км/год.

Імовірно, вони будуть призначені для обслуговування ліній з Праги до Брно та з Праги до Ческе-Будейовіце. Поки що лише на першому з двох вказаних маршрутів ведуться роботи з пристосування колій до таких швидкостей руху, але в ČD не приховують, що нові поїзди - це інвестиція в майбутнє.

Важливим аспектом є те, що чеські залізничники хочуть придбати безбар'єрні поїзди, без сходів на вході. Як пише zdopravy.cz, на ринку таких небагато. Наприклад, Stadler виробляє такі потяги для Швейцарії та Норвегії.

Транспортні засоби повинні підтримувати два стандарти напруги, що існують у Чеській Республіці: 3 кВ постійного струму та 25 кВ 50 Гц змінного струму, а також, звичайно, мати ETCS.

У нових потягах не буде маленьких купе, сидіння розташують позаду та навпроти одне одного. Під сидіннями будуть контакти та USB-роз’єми для зарядки електроніки. Біля місць для велосипедів будуть зарядні пристрої, завдяки яким можна буде заряджати електричний двоколісний транспаорт. Ресторану не буде, але будуть автомати з напоями та закусками.

Зазначається, що 60 потягів - це максимальний варіант замовлення. Це число буде базуватися на рамковій угоді, яку České dráhy укладуть із постачальником. Виробник також має подбати про техогляд, обслуговування та ремонт поїздів.

České dráhy очікує поставки перших потягів у 2025 році.

Нагадаємо, у квітні минулого року ČD замовили у Siemens і Skoda 20 дев’ятивагонних пасажирських поїздів.