Федеральна розвідувальна служба Німеччини BND припускає, що три труби газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" в Балтійському морі, які нещодавно зазнали руйнувань внаслідок імовірних диверсійних актів, можуть стати назавжди непридатними для експлуатації.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це інформує видання Tagesspiegel з посиланням на джерела в урядових колах Німеччини.

Озвучується припущення, що, якщо трубопроводи швидко не відремонтувати, то велика кількість солоної води потрапить усередину та роз’їсть їх. Оскільки пошкодження труб дуже значні, у них може потрапити надзвичайно велика кількість води.

Органи безпеки Німеччини та BND припускають акт диверсії. Через складність атаки експерти та німецькі урядові кола вважають, що її міг здійснити лише державний підрозділ. Припускають, що за цим стоїть росія, але мотив до кінця залишається незрозумілим.

На даний момент BND оцінює супутникові зображення переміщень кораблів у Балтійському морі напередодні вибухів.

За однією з версій, вибухівку під труби газопроводів могли закласти водолази. За іншою - атаку могли здійснити за допомогою підводних безпілотних апаратів (але це більш складний варіант виконання диверсії).

Британські ЗМІ висунули припущення, що за підривами газопроводів можуть стояти російські військові. Хоча досі не зрозуміло, хто був зацікавлений найбільше у руйнуванні "Північних потоків" і з якою метою, є припущення, що для росії це було вигідно для створення хаосу і невизначеності на європейському газовому ринку.

Експерт з питань енергетики Михайло Гончар вважає, що інциденти на підводних газопроводах на Балтиці європейським країнам слід розглядати не через хибну призму "війни в Україні", а через призму війни в Європі, яку гібридними методами веде росія проти ЄС і НАТО. "Балтика - вже театр воєнних дій, море яке, нібито є морем НАТО після прийому Швеції та Фінляндії до Альянсу", - заявив Гончар. Він також нагадав, що при прокладанні "Північного потоку-2" були задіяні російські військовослужбовці частин спеціального призначення, які спеціалізуються на глибоководних дослідженнях і диверсіях. За версією експерта, це свідчить про те, що інфраструктуру підводного трубопроводу росіяни могли використовувати у розвідувальних цілях.

"В подальшому слід звернути увагу на те, що буде відбуватися з газопроводами, що йдуть до ЄС з Норвегії через Північне море та з Алжиру через Середземне. А також з іншими морськими комунікаціями - волоконно-оптичних лініях зв’язку та електричними кабелями", - відзначив Гончар.