Адміністрація Суецького каналу (SCA) повідомила, що з 1 січня 2023 року підвищує транзитний збір. Підвищення збору за проходження каналу на 15% стосуватиметься всіх типів суден, за винятком суховантажів та круїзних лайнерів - для них збір збільшиться на 10%.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

"Гнучка цінова стратегія Суецького каналу продиктована змінами світової економіки. Збільшення транзитних зборів пов'язане з тим, що SCA стежить за всіма змінами на судноплавному ринку, відстежує фрахтові ставки, що постійно зростають, на більшість типів судів. Вони досягли безпрецедентного рівня, і прогноз наступного року показує, що зростання збережеться", - повідомив голова Адміністрації Суецького каналу Усама Рабі.

Він зазначив, що плата за транзит Суецьким каналом залежить від низки факторів, найбільш важливим з яких є середня ставка фрахту для різних типів судів.

Минулого року значно зросли транзитні збори для контейнеровозів, оскільки фрахтові ставки на них різко зросли у розпал пандемії Covid-19.

Рабі додав, що на збільшення транзитного збору також вплинули зростаючі ціни на енергоносії та темпи глобальної інфляції. Ці фактори збільшили експлуатаційні витрати та витрати на навігаційні послуги, що надаються каналом.

SCA очікує, що з підвищенням транзитного збору річний дохід Суецького каналу зросте на 700 млн доларів. З початку цього року SCA двічі підвищувала надбавку за транзит - один раз у лютому і ще раз у березні, посилаючись на зростання світової торгівлі.