Сьогодні, 29 серпня, в порту Одеса з робочим візитом побував генеральний секретар Міжнародної морської організації (International Maritime Organization - IMO) Кітак Лім.

Як пише ЦТС з посиланням на МІУ, в ході зустрічі голова IMO обговорив реалізацію "зернової ініціативи", а також безпекові виклики для портів та цивільних суден в Чорному морі з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим і командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України Олексієм Неїжпапою.

"Сьогодні у фокусі розмови з генеральним секретарем IMO - розширення дії Ініціативи на інші категорії українського експорту. Водночас ми розуміємо, що масштабування проєкту буде неможливим без покращення безпекової ситуації в Чорному морі.

Працюємо разом над тим, щоб безпека мореплавства в ході "зернової ініціативи" моніторилася Міжнародною морською організацією, а будь-які провокації росії щодо цивільних суден були чітко зафіксовані", - прокоментував Олександр Кубраков.

Повідомляється, що Кітак Лім підтримав ідею масштабування "зернової ініціативи" на інші категорії українського експорту. За його словами, це сприятиме не тільки розвитку економіки України, але й стабілізації ситуації на міжнародних ринках.

Раніше в інтерв’ю Економічній правді, на питання, чи можливо розпочати вивіз металопродукції морським коридором, міністр інфраструктури відповів: "Теоретично все можливо, ми над цим теж працюємо. Звичайно, це один з найбільших пріоритетів, щоб коридор був розширений на весь експорт-імпорт, який потрібен нашій державі. Настане час, коли цим коридором підуть судна не тільки з аграрною продукцією".

Разом з тим, в інтерв’ю ЦТС  заступник Кубракова Юрій Васьков говорив, що в рамках роботи "зернового коридору" наразі не планується експорт будь-яких інших товарів, крім продукції АПК.

"На даний момент питання щодо вивезення металу або інших видів вантажів у рамках "зернової ініціативи" не обговорюється. Автором "зернової ініціативи" була ООН і в рамках продовольчої безпеки йшлося саме про вивезення аграрної продукції", - сказав заступник міністра.

"Ми, безумовно, зацікавлені у відновленні повноцінної роботи наших портів, і це ініціюватимемо за першої можливості", - додав він.