Міністерство інфраструктури України оприлюднило відео роботи Морської охорони Держприкордонслужби у складі сил оборони із забезпечення контролю та безпеки функціонування каналу перевезень торговельними суднами агропродукції та проходження суднами гирла Бистре з річки Дунай до Чорного моря, пише ЦТС.

"Звільнення Збройними Силами України острова Зміїний - це не тільки про повернення нашої території та військовий успіх, але й про економіку та вирішення глобальної продовольчої кризи", - йдеться в повідомленні.

Завдяки поверненню контролю над островом, було відкрито рух каналом гирла Бистре суднового ходу з річку Дунай до Чорного моря й зворотно. Це шлях до українських Дунайських портів Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ. 

"Тепер судна, які заходитимуть в наші порти під завантаження агропродукцією, зможуть скористатися двома шляхами - румунським каналом Суліна та гирлом Бистре річки Дунай для виходу в Чорне море. Це суттєво розвантажить Суліну, безальтернативність та обмежена пропускна спроможність якої призводить до довготривалого простою суден на рейді", - зазначив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. 

В МІУ додали, що розвиток логістичних маршрутів до Дунайських портів є частиною стратегії розвитку Дунайського портового кластеру, зокрема збільшення його експортного потенціалу, оптимізації роботи порту та будівництва допоміжної залізничної та дорожньої інфраструктури.

Зазначається, що відео відзняте силами Об'єднаного координаційного прес-центру сил оборони півдня України.