Єврокомісія в середу, 13 липня, опублікувала додаткові рекомендації для країн ЄС щодо транзиту товарів з росії, згідно з якими, країна-агресор може возити вантажі в Калінінград залізницею.

Про це пише ЦТС з посиланням на Новое Время.

Як повідомляється на сайті Єврокомісії, транзит підсанкційних товарів автотранспортом російськими операторами заборонено, але ця заборона не стосується залізничного транспорту "без шкоди для зобов’язання країн-членів здійснювати ефективний контроль".

У ЄК пояснили, що країни ЄС мають стежити за тим, щоб обсяги транзиту залізницею не перевищували середнього значення за останні три роки, відбивали "реальний попит на товари першої необхідності", і не мають допускати підозрілих потоків товарів, за допомогою яких санкції могли б обійти.

Єврокомісія також наголосила, що транзит підсанкційних товарів і технологій подвійного та військового призначення заборонено повністю, незалежно від виду транспорту.

МЗС Литви у свою чергу підтримало оновлені правила Єврокомісії щодо калінінградського транзиту та зобов'язалося запобігати порушенню санкцій Євросоюзу.

"Литва ефективно забезпечуватиме застосування санкцій шляхом ретельного моніторингу, принципової оцінки та ефективної перевірки того, чи не намагається росія зловживати транзитними можливостями. Після виявлення таких випадків або з урахуванням інтересів національної безпеки Литва залишає за собою право в односторонньому порядку запобігти таким спробам", - йдеться у заяві литовського МЗС.