В Єврокомісії прокоментували, що введені Литвою обмеження транзиту товарів, які росія перевозить через її територію до Калінінградської області, пов’язані виключно із санкціями ЄС та не зачіпають транзит базових товарів.

Як пише ЦТС з посиланням на Економічну правду, про це заявив речник Єврокомісії Ерік Мамер.

"По-перше, треба чітко сказати, що Литва виконує обмежувальні заходи, одностайно запроваджені проти росії Радою ЄС у відповідь на її агресивну війну проти України. По-друге, звісно не йдеться про "блокаду": постачання базових товарів до Калінінграда залишається безперешкодним", - уточнив Мамер.

Він зазначив, що питання піднялося тільки зараз, тому що відповідні санкції ЄС - щодо сталі й будматеріалів - почали набувати чинності з відтермінуванням.

"Тож, Литва зараз має розпочати додаткові перевірки на дорогах і залізниці. Звісно, вони точкові, пропорційні та ефективні. Вони будуть ґрунтуватися на розумному управлінні ризиками, щоб не допустити обходу санкцій, але уможливлювати вільний транзит", - проінформував речник Єврокомісії.  

Нагадаємо, що Литва з 18 червня припинила транзит залізницею товарів в Калінінградську область, що підпадають під санкції Євросоюза. Також, згідно з уточненнями, обмеження транзиту стосуються і автотранспорту.