В Польщі по судноплавному каналу через Віслинську косу, який з'єднав Балтійське море з Віслинською затокою та дозволив суднам заходити до порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф, станом на 2 липня 2023 року пройшло вже 991 судно.

Як пише ЦТС, про це інформує офіс Морської адміністрації в Гдині.

Речниця Адміністрації Магдалена Кєжковська відзначила, що "Будівництво водного шляху, що з’єднує Віслинську затоку з Гданською затокою, є першою інвестицією в історії Морської адміністрації в Гдині, яка складається з усіх будівельних секторів, окрім залізниці".

Нагадаємо, що канал через Віслинську косу було офіційно запущено в експлуатацію 17 вересня 2022 року, на 83-тю річницю вторгнення радянських військ до Польщі.

В травні поточного року на каналі було відкрито прикордонний пункт пропуску"Вперше в післявоєнній історії нашої країни ми можемо сказати, що ми маємо вільний доступ до Віслинської лагуни і нам не потрібно отримувати згоду нашого східного сусіда", - сказав тоді очільник Поморського воєводства Даріуш Дреліх.

Зараз тривають роботи, пов’язані з продовженням реалізації інших етапів проекту - укріплення берегів річки Ельблонг разом із будівництвом нового поворотного мосту, який буде відкрито найближчим часом. Також мова про днопоглиблення фарватеру Віслинської затоки та річки Ельблонг. Після виконання цих робіт до порту Ельблонг зможуть увійти морські судна довжиною 100 м і осадкою 4,5 м.