В Польщі на Віслинській косі, судноплавному каналі, який з'єднав Балтійське море з Віслинською затокою та дозволив суднам заходити до польського порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф, відкрився прикордонний пункт Новий Свят.

Про це пише ЦТС з посиланням на Gospodarka Morska.

У церемонії взяли участь представники прикордонної, митної та податкової служб, поморський воєвода Даріуш Дреліх та органи місцевого самоврядування.

Дреліх зазначив, що судноплавний канал на косі є однією з тих інвестицій, які зміцнюють позиції Польщі у військовому, економічному та політичному планах.

"Вперше в післявоєнній історії нашої країни ми можемо сказати, що ми маємо вільний доступ до Віслинської лагуни і нам не потрібно отримувати згоду нашого східного сусіда", - сказав він.

Зазначається, що це вже дев’ятнадцятий морський пункт перетину кордону, який обслуговують офіцери MOSG, який працюватиме 24 години на добу в пасажирському та вантажному русі.

"Перевірка суден буде здійснюватися у двох визначених місцях, так званих пунктах прикордонного контролю", - повідомив командир загону морської прикордонної охорони контр-адмірал Анджей Прокопський.

Прикордонний пункт обслуговуватимуть офіцери прикордонної застави у Криниці Морській.

FvDZe3xXwAAZhJb

FvDZSHqXwAMcj1o

FvDZe1ZWwAIEL1V

Нагадаємо, що побудований канал - це лише перший етап будівництва нового судноплавного шляху до порту Ельблонг. До наступного року мають бути виконані днопоглиблювані роботи на річці Ельблонг і у Віслинській затоці. Після поглиблення фарватеру в порт Ельблонг зможуть увійти морські судна довжиною 100 метрів, шириною 20 метрів і осадкою 4,5 м.