В Польщі по судноплавному каналу через Віслинську косу, який з'єднав Балтійське море з Віслинською затокою та дозволив суднам заходити до польського порту Ельблонг в обхід Калінінградської області рф, з моменту відкриття у вересні 2022 року, пройшло майже 500 суден.

Про це пише ЦТС з посиланням на Rynek Infrastruktury.

"З моменту відкриття близько півтисячі суден скористалися судноплавним каналом, в основному це були судна з невеликою осадкою. Канал також використовується робочими підрозділами, що беруть участь в наступних етапах будівництва. Навігація на каналі досягне цільових параметрів після завершення всіх робіт, в тому числі днопоглиблювальних", - повідомив заступник міністра інфраструктури Польщі Марек Гробарчик.

В рамках другої черги робіт на річці Ельблонг відбудовується фарватер на ділянці близько 10,4 км. В результаті він повинен бути шириною 60 м, а в районі Новаково 40 м.

Нагадаємо, що побудований канал - це лише перший етап будівництва нового судноплавного шляху до порту Ельблонг. До наступного року мають бути виконані днопоглиблювані роботи на річці Ельблонг і у Віслинській затоці. Після поглиблення фарватеру в порт Ельблонг зможуть увійти морські судна довжиною 100 метрів, шириною 20 метрів і осадкою 4,5 м.