Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" попереджає уряд країни про загрозу зупинки через підвищення залізничних тарифів на 70%.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

Як повідомляться у листі підприємства першому віце-прем'єр-міністру - міністру економіки Юлії Свириденко, через підвищення залізничних тарифів на 70% функціонування підприємства опинилося під загрозою.

При цьому зазначається, що після введення у квітні-червні поточного року в експлуатацію доменної печі №6, конвертерного та прокатного цехів АМКР почав експортувати чавун та безпрецедентні обсяги залізорудного концентрату. У результаті у червні було продано близько 650 тис. тонн продукції, зокрема 200 тис. тонн металопродукції та 450 тис. тонн залізорудного концентрату.

"Нам довелося ухвалити низку складних рішень, щоб збалансувати питання фізичної безпеки працівників та наше бажання наростити обсяги експорту, які забезпечують валютні надходження в економіку та виживання нашого підприємства", -йдеться у листі, датованому 5 липня.

Однак через рішення Мінінфраструктури про підвищення залізничних тарифів з 1 липня-2022, а також блокування чорноморських портів, що зберігається, витрати на логістику зросли на 400%. У той же час ціни на металопродукцію на світових ринках знизилися більш як на 300 долл/тонна, а на залізорудний концентрат - більш ніж 40 долл/тонна.

У листі констатується, що збільшення транспортних витрат разом із зниженням вартості гірничо-металургійної продукції на міжнародних ринках може призвести до повної зупинки виробництва.

"Ми вбачаємо у такому підвищенні залізничних тарифів значну загрозу для діяльності нашого підприємства, нашої спроможності функціонувати, забезпечувати робочі місця та поповнювати державний та місцеві бюджети", - йдеться у листі комбінату. Його адміністрація закликає уряд знайти збалансоване рішення.