В "Укрзалізниці" заявили, що тарифи на вантажні перевезення з 29 червня 2022 року проіндексовані на 70%, пише ЦТС.

"Це мінімально можлива індексація вартості тарифів, яка забезпечить солідарне навантаження на бізнес, державу та міжнародних партнерів у подоланні наслідків військової агресії росії. При цьому підвищення не стане критичним при формуванні ціни на експорт: ціна на чорні метали та зерно збільшиться лише на кілька відсотків, які повністю компенсуються позитивною ціновою кон’юнктурою на зовнішніх ринках", - йдеться в повідомленні.

В УЗ нагадали, що у 2021 році компанія отримала 457 млн грн чистого прибутку. "Завдяки індексації тарифів на вантажні перевезення "Укрзалізниця" до кінця року отримає 11 млрд грн, необхідних для виконання поточного плану", - додали в компанії.

Також в АТ УЗ підкреслили, що компанія спільно з партнерами докладає зусиль, щоб зберегти та збільшити вантажопотік. Так, у березні 2022 року було перевезено майже 8,3 млн тонн вантажів, а в травні - на 16,2 % більше - 9,6 млн тонн. 

Нагадаємо, що тарифи на залізничні вантажні перевезення в Україні будуть підвищені вже сьогодні, 29 червня. Як вже повідомлялося, Міністерство інфраструктури України погодилося із пропозицією "Укрзалізниці" про підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%

Разом з тим, учасники ринку вже висловили своє занепокоєння тим, що стрімке зростання тарифів може призвести до катастрофічних наслідків для галузей економіки, які ще продовжують приносити дохід державі в умовах війни. Також звертається увага на те, що УЗ не провела належних консультацій з бізнесом, щоб знайти компроміс у даному питанні.

Читайте також Тарифний бліцкриг "Укрзалізниці": Які наслідки матиме підвищення тарифів на залізничні перевезення