Збільшення залізничних тарифів на 70% призведе до банкрутства агропідприємств, - думка

Новини 864 перегляди
Facebook0 Twitter

На думку експерта, якби рф не заблокувала порти України, агросектор не помітив би підвищення тарифів, але в умовах війни це стане додатковим чинником банкрутства.

Збільшення АТ "Укрзалізниця" тарифів на 70% призведе до зниження доходів українських агровиробників та зростання видатків споживачів продукції всередині країни, а також стане додатковим чинником банкрутства для багатьох підприємств аграрної галузі вже восени цього року. Думку про ризики, що виникають при піднятті залізничним монополістом тарифів на перевезення, висловив керівник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE) Олег Нів'євський.

Про це пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"У аграріїв зараз закупівельні ціни на 30-50% менші за довоєнні, хоча експортні ціни злетіли вдвічі. Причина - нічим вивезти, тиск пропозиції та подорожчання вартості логістики в чотири рази. Збільшення УЗ тарифів ще більше знизить внутрішні ціни, так працює ціноутворення на аграрному ринку", - наголосив експерт.

За його даними, якби українські морпорти не заблокували військовий флот рф, то агросектор країни навіть не помітив би підвищення тарифів, але в умовах війни з осені 2022 року це стане додатковим чинником банкрутства для багатьох підприємств галузі.

"В УЗ повідомили про зменшення вантажної бази більш ніж на 60% у зв'язку з війною, що змушує підняти тарифи, щоб перекрити втрати. Аргументація досить дивна, мені здається, особливо з погляду монополіста. Насамперед через те, що транспортна галузь має обслуговувати економіку, а не вводити її у ще більші проблеми… Може, є інші альтернативи у нинішній ситуації, які варто обговорити", - констатував Нів'євський.

Нагадаємо, що тарифи на залізничні вантажні перевезення в Україні будуть підвищені вже сьогодні, 29 червня. Як вже повідомлялося, Міністерство інфраструктури України погодилося із пропозицією "Укрзалізниці" про підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%

Читайте також Тарифний бліцкриг "Укрзалізниці": Які наслідки матиме підвищення тарифів на залізничні перевезення

Наверх