В холдингу "Метінвест" проінформували про зниження обсягів перевезень власної продукції з початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну, що корелює зі зниженням обсягів виробництва.

Зокрема, як було повідомлено в коментарі ЦТС, за перший квартал цього року "Метінвест" скоротив виробництво чавуну на 31% проти показників попереднього кварталу, до 1,8 млн тонн, сталі - на 25%, до близько 2 млн тонн. Виробництво товарних напівфабрикатів за цей період скоротилося на 45%, до 0,5 млн тонн, готової продукції - на 22%, до 1,5 млн тонн.

У першому кварталі 2022 року виробництво загального залізорудного концентрату зменшилося на 20% проти попереднього кварталу - до 6,1 млн. Виробництво коксу в першому кварталі цього року зменшилося на 28% - до 0,8 млн тонн, а випуск вугільного концентрату - на 14%, до 1,3 млн тонн.

Також в компанії розповіли, що у 2021 році "Метінвест" виробив близько 9,5 млн тонн сталі, з яких зокрема 8,6 млн тонн становила продукція "Азовсталі" та ММК ім. Ілліча. У середньому маріупольський майданчик виробляв 700 тисяч тонн сталі на місяць, а маріупольські комбінати займали понад третину металургійного виробництва України.

У зв’язку з руйнуваннями, завданими росіянами підприємствам в Маріуполі, компанія розглядає можливість відшкодування втрат у судовому порядку.

"За попередніми розрахунками, втрати двох маріупольських комбінатів через російську агресію становлять від 17 до 20 млрд доларів. Ми пред’явимо позови до росії у всіх міжнародних та національних інстанціях і вимагатимемо належну компенсацію всіх збитків та втраченого бізнесу. Вже зараз активно ведеться кропітка юридична робота з цих питань", - повідомили в "Метінвест".

В холдингу також не виключають можливості в майбутньому відновлення роботи підприємств в Маріуполі. Але для цього необхідне розуміння і оцінка ступеню руйнувань. "Щоб з'ясувати, скільки часу знадобиться для відновлення "Азовсталі" та ММК ім. Ілліча потрібно спочатку оцінити обсяг пошкоджень, завданих активам", - говорять в компанії.