Українська зернова асоціація виступає проти чергового підвищення залізничних тарифів на перевезення зерна, оскільки це ще більше вдарить по аграріях, які вже зазнали величезних збитків через агресію та війну росії, пише ЦТС.

В УЗА нагадали, що "Укрзалізниця" значно підняла тарифи на перевезення зерна в 2021-2022 роках, що призвело до зростання вартості перевезення зерна на 96%. Згодом, з початком війни "Укрзалізниця" вдалася до підвищення тарифів у зв’язку з падінням обсягів перевезення.

"В час блокади росією українських морських портів, перевезення зерна в напрямку портів сильно знизилося. Проте, з відкриттям українського морського коридору, експорт зерна з українських портів практично відновився до передвоєнних обсягів, і, відповідно, зросли і обсяги перевезень зерна залізницею в напрямку портів", - зазначили в Асоціації.

УЗА вважає, що запропоноване УЗ підвищення тарифів на 11% для перевезення зерна сильно вдарить по українських аграріях, які зазнають збитків через війну, зниження світових цін на зерно та погіршення врожайності культур в цьому році.

"Таке підвищення зробить ціну зерна неконкурентоздатною на світовому ринку, адже експортери вимушені будуть знизити закупівельні ціни в зв’язку зі зростанням вартості логістики, і як результат аграрії, які вирощують зерно зазнаватимуть ще більших збитків", - підсумували в УЗА.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року тарифи на вантажні залізничні перевезення вантажів першого тарифного класу зросли на 9%. Це було передбачено наказом №586. До того індексація тарифів відбулася також в серпні 2021 року.  

В червні 2022 року УЗ підняла тарифи на вантажні перевезення відразу на 70%.

Представники бізнесу неодноразово заявляли, що УЗ необхідно зосередитись не на підвищенні тарифів, а на зростанні своєї вантажної бази та скороченні витрат (наприклад, операційних), що значно зросли за останній період. В об’єднанні "Укрметалургпром" в свою чергу заявляли, що підвищення тарифів на залізничні перевезення серйозно вдарить по промисловості.

Читайте також Win-win замість гри в одні ворота