Країни G7 продовжать домагатися дотримання у світі встановленої ними стелі цін на російську нафту.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс-Україна, про це йдеться в опублікованому 25 травня комюніке за підсумками зустрічі міністрів фінансів країн "Групи семи" в Італії.

"Ми будемо посилено домагатися дотримання потоку цін на нафту, не порушуючи водночас стабільності глобального ринку", - зазначається в документі.

Міністри наголосили, що їхні країни "рішуче реагуватимуть на порушення потоку цін, зокрема, запроваджуючи санкції проти тих, хто обходить цей режим".

Також міністри заявили, що їхні країни готові й надалі запроваджувати санкції проти росії, "зокрема, щоб знижувати доходи рфвід продажу енергоносіїв, і щоб знижувати її можливості видобувати енергоресурси в майбутньому".

Відзначимо, що, попри західні санкції, росія продовжує отримувати надприбутки від експорту нафти. Так, нафтогазові доходи бюджету росії за чотири місяці 2024 склали 4,157 трлн руб. Вони зросли на 82%, порівняно з аналогічним періодом 2023-го року.

Морські порти рф в 2023 році збільшили обсяги перевалки вантажів - цей показник збільшився на 5% порівняно з 2022 роком і склав 883,8 млн т.

Значна частка російського морського експорту припадає на нафту і нафтопродукти і дозволяє фінансувати загарбницьку війну, яку рф веде проти України. Приміром, з моменту запровадження механізму ЄС щодо обмеження цін на російську нафту, що перевозиться морем, у грудні 2022 року і до кінця лютого поточного року до портів та рейдових перевалок в країнах ЄС з російських портів Чорного моря було доставлено близько 11,4 млн т (або 82,9 млн барелів) російської сирої нафти. Ще 10,6 млн т росіяни направили з Чорного моря до ЄС у вигляді нафтопродуктів.