Нафтогазові доходи бюджету росії за чотири місяці 2024 склали 4,157 трлн руб. Вони зросли на 82%, порівняно з аналогічним періодом 2023-го року.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс.

"Накопичення додаткових нафтогазових доходів у періоди сприятливої цінової кон'юнктури та використання коштів ФНБ на покриття недоотриманих нафтогазових доходів відповідно до параметрів "бюджетного правила" забезпечує стійкість бюджетної системи до коливань у надходженні нафтогазових доходів", - йдеться в повідомленні Мінфіну рф.

Зазначається, що у квітні нафтогазові доходи бюджету країни-агресора третій місяць поспіль перевершили базовий рівень і склали 1,229 трлн руб.

Нагадаємо, що новий пакет санкцій Євросоюзу проти росії включатиме заборони стосовно флоту танкерів, які перевозять російську нафту, порушуючи запроваджені раніше обмеження.

Як писав ЦТС, незважаючи на санкції і обмеження, запроваджені західними країнами, морські порти рф в 2023 році збільшили обсяги перевалки вантажів - цей показник збільшився на 5% порівняно з 2022 роком і склав 883,8 млн т.

Значна частка російського морського експорту припадає на нафту і нафтопродукти і дозволяє фінансувати загарбницьку війну, яку рф веде проти України. Приміром, з моменту запровадження механізму ЄС щодо обмеження цін на російську нафту, що перевозиться морем, у грудні 2022 року і до кінця лютого поточного року до портів та рейдових перевалок в країнах ЄС з російських портів Чорного моря було доставлено близько 11,4 млн т (або 82,9 млн барелів) російської сирої нафти. Ще 10,6 млн т росіяни направили з Чорного моря до ЄС у вигляді нафтопродуктів.

Саме у зв’язку з цим в ЄС анонсували, що 14-й пакет санкцій, імовірно, міститиме нові обмеження щодо росії у морському секторі.