На вході до порту Балтимор (США) 13 травня були підірвані вибухові заряди, щоб зруйнувати частини залишків мосту Френсіса Скотта Кі, які спиралися на контейнеровоз Dali. Тепер місцеві посадовці і рятувальники сподіваються, що зможуть вже на цьому тижні відтягнути судно з місця інциденту.

Зазначається, що детонація пройшла за планом. Наразі рятувальники оцінять уламки мосту, що залишилися на носі судна, а потім переконаються, що нічого під водою не заважає відвести контейнеровоз від аварійної зони.

"Це дуже схоже на очищення цибулини", - сказав генерал-лейтенант Скотт Спеллмон з Інженерного корпусу армії США, якого цитує ЦТС.

Після проведення необхідних оцінок і обстежень планується видалити баласт, щоб судно стало плавучим, а потім за допомогою чотирьох буксирів витягнути його в канал і доставити до найближчого причалу.

Решта уламків та контейнери будуть вилучені з Dali на пристані, після чого на судні виконають тимчасовий ремонт.

В місцевій портовій адміністрації сподіваються відновити роботу основного судноплавного каналу до порту ще до кінця травня.

Нагадаємо, що міст Френсіса Скотта Кі (Francis Scott Key Bridge) на вході до порту Балтимор обвалився в ніч на 26 березня після того, як з однією з його опор зіткнувся контейнеровоз Dali. Судном управляє компанія Synergy, фрахтувальником виступає Maersk.

Для часткового відновлення роботи порту до нього було облаштовано чотири тимчасових канали.