Державний секретар транспорту США Піт Буттіджедж прокоментував інцидент щодо мосту Френсіса Скотта Кі (Francis Scott Key Bridge), який обвалився в ніч на 26 березня у Балтиморі після того, як з однією з його опор зіткнувся контейнеровоз.

Як пише ЦТС з посиланням на CNN, посадовець заявив, що відбудова мосту і відновлення роботи порту в Балтиморі стане одним з пріоритетів адміністрації президента США Джо Байдена. При цьому він зазначив, що до відновлення мосту доведеться пройти "довгий шлях".

Піт Буттіджедж не зміг назвати приблизних термінів, коли може бути розчищений від решток мосту прохід для суден. При цьому він відзначив, що ведеться робота з відповідними структурами, включаючи Берегову охорону США, аби зробити це якомога швидше.

Він також попередив про порушення в ланцюжках постачань, які очікуються найближчим часом: "Вплив цього інциденту відчуватиметься у всьому регіоні і фактично у всіх наших ланцюжках постачання. Ми говоримо про найбільший порт з перевалки транспортних засобів у країні, який зараз не працює доти, доки цей канал не буде розчищений, а також про міст, на будівництво якого пішло п'ять років".

Тим часом в мерії Балтимора повідомили, що місцевий порт продовжить роботу в обмеженому режимі. Висловлюється сподівання, що можна буде навіть приймати невеликі судна. Разом з тим, захід і вихід великих морських суден буде неможливим, доки не буде розчищений судновий хід.

165715f7-07dc-4bef-9bdd-b649fb4776bc

За інформацією, яка є на даний момент, контейнеровоз Dali, який виходив з порту Балтімор і мав прямувати на Шрі-Ланку, був ненадовго знеструмлений та втратив керування. Команда судна встигла подати сигнал лиха перед зіткненням з опорою мосту. Завдяки цьому рух автотранспорту по мосту встигли зупинити. Однак на мосту знаходилося декілька дорожніх працівників. Після падіння мосту вони опинилися в воді. Двох робітників змогли врятувати, пошуки ще шести тривають.

Порт в Балтиморі є найбільшим на східному узбережжі США з перевалки автомобілів, а також одним з найбільших в країні з перевалки вугілля. Судна з вугіллям звідси неоднороазово були відправлені і в українські порти. 

28335f66-da98-4a32-a188-1c683a935c95

photo_2024-03-26_21-38-15

photo_2024-03-26_21-38-15 (2)