Перші контейнерні перевезення Українським морським коридором можуть бути здійснені протягом двох-трьох тижнів, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков.

Про це пише ЦТС, посилаючись на Інтерфакс-Україна.

"Усі п'ять контейнерних терміналів готові обробляти контейнери. Майже всі вони задіяні в перевалці аграрної та іншої продукції. Але контейнери - це пріоритет. Сподіваюся, що за два-три тижні отримаємо перші заходи", - сказав він під час круглого столу  "Виклики на морі та кордоні. Яке майбутнє у зовнішньої торгівлі України".

За його прогнозом, термінали і контейнерні лінії відновлюватимуть роботу поетапно: "спочатку перша лінія, потім друга, а за нею третя".

Васьков зазначив, що рух розпочнеться з фідерних суден, а вже за ними підуть контейнерні лінії.

Він додав, що в Мінвідновлення також сподіваються протягом двох тижнів відновити автомобільне поромне сполучення, а через два місяці - залізничне поромне сполучення.

За його словами, під залізничні поромні перевезення підпадають усі види вантажів, окрім небезпечних.

Заступник міністра повідомив, що в портах Дунаю вже працюють контейнерні сервіси між Україною і Румунією з порту Рені і між Румунією і Туреччиною з порту Ізмаїл.

Васьков підкреслив, що Українське Дунайське пароплавство готове також до перевезення контейнерів угору Дунаєм, але поки що таких перевезень не було.

"Загалом, в лютому через Дунай пройшли 1,8 млн тонн вантажів - майже 50% від максимуму, досягнутого у 2023 році, а разом з Українським морським коридором перевезення в лютому досягли майже 10 млн тонн, або 75% довоєнного обсягу", - підсумував посадовець.