Європейський парламент сьогодні, 12 березня, проголосував за директиву про криміналізацію порушень та обходу санкцій Європейського Союзу.

Про це, як пише ЦТС, повідомляє Європейська правда.

Дана директива передбачає загальне визначення порушень санкцій Євросоюзу - наприклад, не замороження активів підсанкційних у ЄС осіб, недотримання заборон на поїздки або ембарго на постачання зброї тощо.

Документ також визначає, чим є обхід санкцій ЄС - приміром, приховування справжнього права власності на майно підсанкційної особи, - і гарантує, що за це передбачене покарання. Водночас уточнюється, що гуманітарна допомога не повинна вважатися порушенням санкцій Євросоюзу.

Порушення та обхід санкцій Європейського Союзу директива пропонує вважати кримінальними злочинами, які будуть каратись штрафами. Для цього суди матимуть "широкий спектр засобів для покарання порушників".

Для набуття чинності директиву ще має схвалити Рада Євросоюзу. Після цього вона набуде чинності протягом 20 днів після публікації. Держави-члени матимуть один рік, щоб імплементувати її в національне законодавство.

Нагадаємо, що попри санкції, російські морські порти, наприклад, продовжують нарощувати вантажообіг другий рік поспіль. Так, перевалка в російських морських портах Азово-Чорноморського басейну в 2023 році зросла на 10,4% - до 291,4 млн т. Тобто, якщо до великої війни диспропорція в обсягах перевалки між портами України і рф в регіоні складала 1,7 рази, то зараз це 4,7 разів.