Євросоюз протягом найближчих тижнів, до 17 лютого, має намір відправити до Червоного моря свою військово-морську місію для захисту вантажних суден від нападів хуситів.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, про це повідомив верховний представник ЄС у іноземних справах Жозеп Боррель.

"Це наша мета - захист суден. Перехоплення атак на судна. Ми не хочемо вживати будь-яких дій проти хуситів. Тільки блокувати їхні атаки", - заявив Боррель журналістам перед зустріччю міністрів оборони країн ЄС у Брюсселі.

Зазначається, що щонайменше сім країн ЄС готові надати для цього кораблі або літаки. Зокрема, у Бельгії вже заявили про готовність надати фрегат. Очікується, що так само вчинить і Німеччина.

Також очікується, що в середу міністри оборони ЄС вирішать, яка країна має очолити цю місію, і де буде її штаб-квартира.

Нагадаємо, що єменські хусити, підтримувані Іраном, наприкінці минулого року почали атакувати торговельні судна в Баб-ель-Мандебській протоці на вході до Червоного моря. На тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на довший маршрут в обхід Африки. В середині грудня США оголосили про початок спільної операції десяти країн задля безпеки морського руху в Червоному морі. Операція має назву "Охоронець добробуту". Це багатонаціональна ініціатива під егідою об'єднаних морських сил.

Пізніше, в ніч на 12 січня, США та Велика Британія започаткували серію авіаударів по об'єктам хуситів у Ємені. Зазначалося, що ці удари не пов’язані з операцією Prosperity Guardian і проводяться окремо від неї.

Читайте також Обхідні маневри: Як криза у Червоному морі та проблеми Панамського каналу впливають на морську торгівлю