Уряд Шрі-Ланки вирішив запровадити однорічний мораторій на видачу дозволів іноземним суднам на проведення досліджень у територіальних водах країни.

Про це пише ЦТС з посиланням на Daily Mirror.

У жовтні 2023 року, незважаючи на заперечення Індії, в порту Коломбо в Шрі-Ланці пришвартувалося китайське судно Shi Yan 6 для проведення дослідницьких та розвідувальних робіт. Воно спільно з Національним агентством з дослідження та розвитку водних ресурсів (NARA) провело дослідницьку діяльність у водах Індійського океану.

Після того, як Китай запросив дозвіл на стоянку ще одного свого дослідницького судна в ланкійських водах у січні 2024 року, було ухвалено рішення ввести мораторій.

Міністр закордонних справ Шрі-Ланки Алі Сабрі уточнив, що заборона запроваджується з січня 2024 року терміном на 12 місяців.

Крім того, Шрі-Ланка розробила так звану "Стандартну операційну процедуру" для всіх іноземних військових кораблів та літаків, що прибувають до країни. Міністр заявив, що рекомендації, встановлені в рамках СОП, були розіслані всім країнам, які направляли свої судна у води Шрі-Ланки протягом останніх десяти років.