Естонія невдовзі стане першою країною ЄС, яка запровадить механізм використання конфіскованих російських активів.

Як передає ЦТС, про це заявив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква за підсумками зустрічі із заступником міністра закордонних справ Естонської Республіки Кюлліке Сілласте-Еллінг.

Зокрема, Естонія працює над змінами до національного законодавства в питаннях передачі конфіскованих активів росії на відбудову України.

"Цінуємо ваше лідерство в питанні використання російських активів для відбудови України. Естонія стане першою європейською державою, яка запровадить юридичний механізм для розв’язання цього питання. Ви подаєте важливий приклад іншим", - наголосив Жовква.

Як вже писав ЦТС, влада Естонії планує продати з аукціону навалочні та наливні термінали в портах Мууга і Сілламяе, які знаходяться у власності російських компаній. Кошти за відібрані у власників з рф заморожені активи планують використати для відновлення України.

Зараз заморожені активи в Естонії здебільшого належать російським компаніям DBT та EuroChem Terminal Sillamаe, які займаються перевалкою добрив із рф. Так, у їхній власності знаходяться навалочні та наливні термінали в портах Мууга та Сілламяе.