Фахівці "Укрзалізниці" та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України доопрацьовують текст законопроекту "Про залізничний транспорт" у частині малодіяльних станцій, необхідних витрат на розвиток інфраструктури та залучення регіональних центрів. Водночас Комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури приводить окремі положення законопроекту у відповідність до чинних директив ЄС.

Як пише ЦТС, про це стало відомо на зустрічі Комітету з логістики Європейської Бізнес Асоціації із Юрієм Васьковим, заступником міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, та Євгеном Лященком, головою правління "Укрзалізниці".

Орієнтовно, оновлений законопроєкт має бути наданий бізнесу та громадськості на ознайомлення до кінця року.

В ході зустрічі представники "Укрзалізниці", у контексті інтеграції українських залізничних шляхів до єдиної європейської мережі, повідомили про тісне співробітництво з фондом СEF для розвитку залізничних та автомобільних прикордонних переходів та ТNТ коридорів. Зокрема, минулого року Європейська Комісія анонсувала розширення чотирьох ТNТ коридорів. У перспективі йдеться про будівництво 3,5 тис. км євроколії на території України, яке потребуватиме більше 10 млрд євро інвестицій.

Зазначається, що представники "Укрзалізниці" очікують, що партнером будівництва такої мережі виступить фонд CEF (Connecting Europe Facility), який відбирає проекти на конкурсній основі та фінансує до 50% у формі грантів. На початку року Україна подавала разом з країнами-сусідами спільні заявки на участь у фінансуванні розвитку прикордонної інфраструктури - у червні було рішення щодо виділення 250 млн євро грантів на розвиток залізничних та авто переходів на західному кордоні України. У вересні Україна планує подавати заявки на нові інфраструктурні проєкти. Завдяки співпраці з європейськими партнерами Україна сподівається на поступове системне оновлення інфраструктури.

Компанії Комітету в рамках зустрічі також домовились з Васьковим про підготовку пропозицій бізнесу до переговорів з сусідніми європейськими державами щодо надання українським вантажовідправникам спеціальних умов/тарифів на залізничні перевезення та послуги перевалки в європейських портах.

Нагадаємо, таке рішення вже було нещодавно прийнято Урядом Молдови, який надасть 25% знижку на транзит українського зерна.