У США зі штату Вашингтон до Сан-Франциско прибув у супроводі буксира новий повністю електричний пором Sea Change із нульовим рівнем викидів.

Про це пише ЦТС з посиланням на San Francisco Chronicle.

У розробку судна було інвестовано 3 млн доларів із держбюджету США.

Пором типу катамаран Sea Change місткістю 75 пасажирів є першим комерційним морським судном у США, що працює на водневих паливних елементах.

Наприкінці весни 2023 року судно розпочне перевезення вздовж набережної Сан-Франциско.

Довжина порома Sea Change становить 21,3 м, що менше, ніж у більшості пасажирських поромів, що курсують у затоці Сан-Франциско. Судно рухається зі швидкістю близько 11 вузлів, порівняно з більшими дизельними поромами, які перетинають затоку зі швидкістю 34 вузли.

На проект першого екологічного порома на паливних елементах загалом було витрачено близько 14 млн доларів, але, за твердженням влади, будівництво інших суден обійдеться дешевше. Однак вони коштуватимуть на 30% дорожче, ніж традиційні дизельні пороми.

Проект є частиною ініціативи управління з надзвичайних перевезень водним транспортом Сан-Франциско (WETA), яке планує поступово вивести з експлуатації діючі пороми. До 2025 року WETA хоче досягти нульового рівня викидів від свого флоту, який працює на коротких маршрутах.