Група "Лемтранс", до якої входить компанія "Левада-Карго" (займається перевезеннями контейнерів і їхньою перевалкою), має намір розвивати мережу контейнерних терміналів по всій Україні. Наступні такі об’єкти можуть з’явитися в Фастові та Вінниці.  

Як пише ЦТС, про це йдеться в публікації Forbes. Зокрема, з посиланням на гендиректора "Лемтранс" Володимира Мезенцева, повідомляється, що термінал на 80 000 TEU може зʼявитися у Фастові, де компанія вже орендувала 9 га поруч із залізничною станцією Фастів-ІІ. Друга пріоритетна локація - у Вінниці.

Терміни початку можливого будівництва та загальні обсяги інвестицій поки не оголошуються.

"У перспективі кожен обласний центр України матиме хоча б один чи два контейнерних термінали, як у Німеччині, Нідерландах чи будь-якій іншій країні Євросоюзу", - наводяться слова Володимира Деменко, керівника компанії "Левада Карго".

Раніше директор зі стратегії та розвитку "Левада-Карго" Валерій Андріанов інформував, що його компанія вже підготувала земельні ділянки та формує проекти для будівництва мережі внутрішніх контейнерних терміналів в Україні.

Нагадаємо, що Група "Лемтранс" влітку 2022 року запустила вантажний термінал "Мостиська" на кордоні України та Польщі. Також в рамках цього проекту було побудовано зерновий термінал.

За даними Forbes, з моменту запуску на згаданих об’єктах було оброблено 3 500 TEU, 50 тис. т зернових, 20 тис. л олії, 20 тис. т генеральних вантажів. Товари, що перевантажуються на КТМ, прямують на внутрішній ринок Польщі або йдуть транзитом до третіх країн через морські порти Ґданськ і Ґдиня чи залізницею до Німеччини та країн Бенілюксу.

Також варто відзначити, що в УЗ ще в 2018 році анонсували плани по модернізації терміналу у Мостисці та будівництву у Вінниці. Але наразі ці плани не були реалізовані.