Керівництво "Укрзалізниці" заявляє, що робить все можливе, аби вирішити ситуацію з заборгованістю в розмірі 1,4 млрд грн перед Крюківським вагонобудівним заводом за отримані в 2022 році 65 пасажирських вагонів.

"Ми зі сторони залізниці зробили все, що від нас вимагалося. Приймали вагони і подавали наші платіжки в казначейство. Під кінець року ми зуміли випросити перші 80 млн грн. Зараз ми переоформлюємо документи, щоб отримати решту коштів. Завод правий - ми дійсно винні ці кошти. Але це не наші кошти, це кошти державного бюджету", - відзначив голова "Укрзалізниці" Олександр Камишін, відповідаючи на запитання журналіста ЦТС.

За його словами, коли держава фінансує подібні проекти, це правильний підхід, але через війну фінансування сповільнилось.

Камишін заявив, що зараз "Укрзалізниця" знаходиться з заводом "в розумному, нормальному діалозі". "Разом з заводом ми просимо казначейство виплатити ці кошти, але з розумінням відносимось до того, що через війну виплати можуть бути відтерміновані", - прокоментував керівник УЗ.

Нагадаємо, що в 2021 році "Укрзалізниця" вперше отримала можливість придбати вагони за кошти державного бюджету. Того ж року УЗ і КВБЗ підписали договір на постачання 100 пасажирських вагонів. З цього замовлення завод побудував і передав залізничній компанії вже 85 вагонів: 20 в 2021 році і 65 - в 2022-му.

На КВБЗ стверджують, що УЗ винна кошти за 65 вагонів, виготовлених в минулому році, і за один - в 2021. Всього за 66 пасажирських вагонів борг складає 1 400 314 099 грн (з ПДВ).