Норвезько-шведська судноплавна компанія Wallenius Wilhelmsen отримала за програмою Євросоюзу Horizon Europe 9 млн євро на будівництво першого у світі автомобілевозу, обладнаного жорсткими вітрилами.

Про це пише ЦТС з посиланням на The Maritime Executive.

Проект планується реалізувати упродовж п'яти років.

Грант за програмою Horizon Europe, яка орієнтована на технологічні розробки та інновації, також поділять 11 партнерів Wallenius Wilhelmsen за проектом. Це компанії, які спроектували судно, розробили саму вітрильну систему і в майбутньому візьмуться за навчання екіпажу.

Майбутнє судно вже отримало назву Orcelle Wind.

Його довжина становитиме 220 м, місткість - понад 7 тис. легкових автомобілів.

Концепція парусної установки розроблена Wallenius Marine. Очікується, що за рахунок її застосування скорочення викидів із судна становитиме до 90%.

Перші випробування вітрильної установки Wallenius Wilhelmsen планує провести у 2024 році на одному зі своїх автомобілевозів.

Раніше про намір перевозити свої вантажі на парусних судах заявила компанія-виробник коньяків Hennessey, а слідом за нею - виробник автомобільних шин Michelin. Вони зупинили свій вибір на вітрильниках, які збудує під ці цілі французька компанія-судновласник Neoline.