Фонд державного майна провів перший в Україні конкурс із приватизації портових активів єдиного майнового комплексу ДП "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ".

Про це пише ЦТС з посиланням на Порти України.

У ході торгів у системі Prozorro у вівторок, 17 січня, ціна активу піднялася до 201 млн грн із початкових 60 млн грн.

Найвищу пропозицію зробило ТОВ "Еліксир Україна", засновником і бенефіціаром якого є колишній директор представництва Glencore Grain Валерій Віхренко.

Загалом в аукціоні брали участь вісім компаній.

"Аукціон - не фінальний етап приватизації. Далі - підписання протоколу торгів, оплата, за бажанням - підписання попереднього договору і, нарешті, підписання основного нотаріального договору купівлі-продажу. Це все може зайняти ще до двох місяців роботи", - зазначив начальник Регіонального відділення ФДМ по Одеській і Миколаївській областях Олександр Славський.

Морський порт Усть-Дунайськ одним із перших відновив роботу після російського військового вторгнення, і з 1 квітня перевалив на експорт 153 тис. тонн зерна та 58,3 тис. тонн імпортних споживчих товарів при проєктній спроможності в 4,1 млн тонн.

Фактично сьогодні порт працює лише на 5% своїх потужностей.

Нагадаємо, що майно, що виставляється на продаж, складається з трьох активів: майнового комплексу в м. Вилкове Одеської області, майнового комплексу в портопункті "Кілія" в однойменному місті та бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш. Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті Кілія, який розташований на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу там становлять 3 м, фактичні - 1,5 м.

Передати державне підприємство у приватну власність ФДМУ планував іще до війни, наприкінці 2021 року з цією метою була проведена інвентаризація його майна, а також вирішувалося питання зняття арешту з належних йому плавзасобів.

Читайте також Порти Дунайського регіону втричі наростили перевалку вантажів за 11 місяців 2022 року