Рада із залізничного транспорту країн СНД дозволила до застосування для ремонту російських так званих інноваційних вагонів китайські та узбекистанські касетні підшипники. Оператори говорять про високу ціну цієї ключової деталі, яка при імпорті до рф зростатиме більш ніж на 50% через мита. Однак, для росіян питання ціни вже не таке важливе, як необхідність повернення в експлуатацію тисяч вагонів підвищеної вантажопідйомності, що простоюють.

Як пише ЦТС з посиланням на Комерсант, касетними підшипниками комплектується близько 15% всього парку вантажних вагонів в росії.

Після того, як у травні російські заводи, якими раніше володіли іноземні компанії, повністю припинили постачати такі підшипники, в рф ця продукція не випускалася. Через це станом на кінець серпня простоювало близько 7,5 тис. вантажних вагонів, на кінець року цей показник мав сягнути 9 тис. Але вже в жовтні російські оператори констатували, що простоюють близько 10 тис. вагонів.

До того ж вагонобудівні підприємства рф через дефіцит касетних підшипників змушені були відмовитися від виробництва інноваційних вагонів з підвищеною місткістю, та повернутися до виготовлення типових моделей.

Очікується, що пік ремонтів так званих інноваційних вагонів прийдеться на 2023 рік, коли ремонту підлягатимуть 30 тис. таких вагонів. В наступному році росіяни планують імпортувати 50 тис. підшипників з Китаю. При цьому, через мита, ціна на них буде мінімум на 52% вищою за вартість придбання у виробника.