РЖД ("Російські залізниці") направили звернення до Ради Євросоюзу з заявою про необхідність якнайскорішого розгляду заяви російської компанії щодо зняття санкцій, накладених на неї.

Як пише ЦТС з посиланням на Інтерфакс, в залізничній монополії країни-агресора скаржаться, що раніше подавали подібну заявку до ЄС, але вже понад три місяці вона лишається не розглянутою. В РЖД також кажуть, що не розуміють, у чому причина такої затримки в розгляді.

Відзначається, що в липні РЖД звернулася до Ради ЄС із заявою про скасування запроваджених ЄС щодо компанії санкцій. Керівництво залізниць країни-агресора апелювало до того, що буцімто санкції обмежують можливості "виконувати соціально значимі, гуманітарні функції, є дискримінаційними по відношенню до населення рф та суперечать значній кількості норм міжнародного права і актів самого ЄС".

Слід нагадати, що РЖД активно задіяна в перевезеннях зброї, військової техніки та особового складу, що задіяні росією в її військовій агресії проти України. В жовтні СБУ оголосила підозру  міністру транспорту рф Віталію Савєльєву, за сприяння якого в Крим росіяни перекинули майже 300 одиниць ворожої бронетехніки, використовуючи залізницю.

Також відзначимо, що санкції сильно вдарили по фінансовому стану "Російських залізниць", через що останні змушені були суттєво скорочувати програму капітальних інвестиційта неодноразово підвищувати тарифи на вантажні перевезення.